Una exposició recupera la significació dels Aplecs dels anys 70 a Bellreguard

Inauguració: Dijous 5 d’abril a les 20.00 hores.

La segona meitat dels setanta, allò que coneixem com els primers anys de la Transició, es van viure a Bellreguard amb una intensitat vertiginosa. La transformació que va experimentar el poble en l’àmbit social, cultural i polític, sempre des d’una convivència exemplar, el varen convertir en un referent al País Valencià.

I van ser els seus propis veïns mitjançant la seva implicació en el dia a dia del poble els que decidiren per on i com s’havia d’avançar cap als nous temps, il·lusionants i plens d’incerteses.

Un dels fonaments sobre els quals es van cimentar aquestes transformacions va ser, sens dubte, la cultura.

Bellreguard va adquirir una extraordinària rellevància en aquest àmbit per la qualitat i quantitat de les seves iniciatives culturals. I entre totes aquestes manifestacions que van emergir d’aquella bullícia, cal destacar per la seva transcendència y notorietat els Aplecs.

L’Aplec no era només una nit de música i diversió. Tenia un importantíssim component reivindicatiu de les nostres senyes d’identitat però obert a totes les cultures i sensibilitats, i així ho fan palès la diversitat de músiques i gèneres que oferien els cartells.

Entre 1978 i 1981, Bellreguard va acollir quatre edicions d’aquest esdeveniment, en el qual tot el poble s’implicava i col·laborava. Per l’escenari del camp de futbol passaren la Orquesta Mondragón, la Companyia Elèctrica Dharma, Lole i Manuel, Al Tall, Manzanita o Gato Pérez, entre altres.

Es celebrava un dissabte de ple estiu. Era el dia que més cotxes i autobusos es veien pel poble, amb matrícules de tot arreu, els bars estaven plens… les existències s’exhaurien. Impressionava la multitud de gent que al vespre confluïa al carrer sant Roc cap al camp, no pocs d’ells incrèduls de com un poble tan petit era capaç d’organitzar tot allò.

exposicio aplecs bellreguardL’Ateneu Popular de Bellreguard la Roda, ha volgut recuperar i reivindicar allò que van significar els Aplecs per al poble i en el contexte cultural d’aleshores al País Valencià, amb una exposició en la Casa de la Cultura de Bellreguard.

En aquest treball d’investigació i memòria comunitària han col·aborat persones que participaren en l’organització, les quals han aportat documents, fotos, retalls de premsa, cartells, entrades i vivències.

La mostra la complementarà un documental basat en les vivències individuals i col·lectives de persones que van formar part des de diferents vessants que tenen previst estrenar després d’estiu. A més, el 25 d’abril a la sala de plens tindrà lloc una taula rodona per analitzar i contextualitzar el moviment cultural, social i polític del final dels 70 al País Valencià.

 

 

Publicidad